Nieuws

07/12/2022: Schenking tandartse Marleen Suda

Tandartse Marleen Suda uit Gent schonk twee toestellen, die zeker gebruikt kunnen worden in São Tomé. Hartelijk dank Marleen!

05/12/2022: Toneel Minard 2022

We kunnen met succes terugblikken op de toneelvoorstelling gisterenavond, in een uitverkochte Minard schouwburg. Na afloop van de voorstelling, werd het portret van Romain Deconinck van de hand van Frank De Decker, geveild. Het bracht maar liefst 1.500€ op! Een oprechte en welgemeende dank aan alle aanwezigen, aan de gulle koper, aan de sponsors en aan alle helpende handen!

10/10/2022: Schenking school 12 de Julho

De school Doze de Julho in São Tomé kreeg onlangs nieuwe lichtarmaturen, computers in de lerarenkamer, en de borden kregen een nieuw likje verf. De directie stuurde ons daarom volgend berichtje: “De borden schrijven erg goed. De lampen branden uitstekend en onze lerarenkamer kreeg een upgrade. Bedankt daarvoor!”

28/09/2022: Toneel in de Minard

[UITVERKOCHT] Omdat de missie naar Sao Tomé ook volgend jaar doorgaat (11 tot 25 maart) organiseren we dit jaar opnieuw een sponsoravond in de Minard met de Compagnie van de Leute.

Deze gaat door op zondag 4 december, première weekend, klassieke formule : deuren open om 18 uur, glaasje aangeboden voor de voorstelling die start om 19 uur, sandwiches en natje tijdens de pauze.

Dit is een save-the-date, details, prijs en definitieve uitnodiging met mogelijkheid tot aankoop van kaarten volgen later !

(Foto genomen door Patrick Dekeyser)

31/03/2022: Ministerie van Onderwijs São Tomé schrijft artikel

“BELGISCHE NGO SUPPORTING FRIENDS BEZORGT BRIL AAN KINDEREN MET SLECHT ZICHT. Het Ministerie van Onderwijs heeft in samenwerking met de Belgische NGO Supporting Friends ten voordele van de school 12 de Julho verschillende activiteiten en acties opgezet, zoals sponsoring van de school en de studenten, de bouw van een watertank, … In het kader van deze samenwerking voerde Supporting Friends sensibilisering, en trok slechte tanden van de leerlingen van die school, van 21 tot 25 maart, en leverde een aantal brillen aan kinderen met slechtziendheid.

27/03/2022: Einde medische missie week 1

De eerste week van de medische missie zit erop! Verslag hiervan is te bekijken via https://avs.be/artikels/gentse-artsen-en-tandartsen-doen-25-operaties-1-week-tijd-sao-tome-a83521

25/03/2022: Tandverzorging op school

Een nieuwe dag, een nieuw verslag! Deze keer kwam algemeen chirurg Kurt Hendrick aan bod, en werd een “tandverzorgingsploeg” gevolgd naar de lagere school Doze de Julho.

Klik hier om het verslag te bekijken.

22/03/2022: Verslag van de eerste medische dag

Na het verslag van de voorbereidingen voor de medische missie, toont AVS vandaag de eerste medische beelden. Niet altijd voor gevoelige kijkers, maar via deze link kunnen jullie meevolgen!

22/03/2022: AVS

Vanaf gisteren zou elke dag een korte reportage te zien zijn in het AVS nieuws, van de lopende medische missie! Het eerste verslag kan bekeken worden via deze link! Steunen kan altijd via BE17 3631 8556 8821 😉

20/03/2022: Basisschool Doze de Julho

Niet alleen in het ziekenhuis was onze voorbereidingsploeg actief, maar ook in de lagere school “12 de julho”, waar de schommels werden verstevigd met kettingen en waar onze ploeg heel fier was om eten te geven aan de kinderen. Het eten wordt betaald door de giften van meter- en peterschap

18/03/2022: Ziekenhuis Ayres de Menezes

Ook in São Tomé is onze voorbereidingsploeg (Piet De Raedt, Eric De Baeremaeker en Tijl De Troyer) actief geweest. Daar hebben ze onder andere een tandartsenpraktijk geïnstalleerd, couveuses en een onderzoekstafel geplaatst, en ook hetgeen in onderstaand filmpje van Lieven Vanoverbeke en Ilse Van der Vennet te zien is, gerealiseerd:

16/03/2022: Logistieke en technische voorbereiding medische missie

5 maart vertrok een ploeg van Supporting Friends naar São Tomé e Principe voor de logistieke en technische voorbereiding voor de medische missie die zaterdag 19 maart start. Op het eiland Principe kregen ze bezoek van de president Filipe Nascimento, die een kijkje kwam nemen en zijn dankbaarheid uitsprak.

15/02/2022: Krant

Supporting Friends in de plaatselijke krant van São Tomé, voor het verzenden van medisch apparatuur en materiaal! Te lezen via deze link.

10/02/2022: Sfinx Trail Gent

6 maart 2022 loopt Edward Camerlynck, een van de deelnemers aan de medische missie, samen met een aantal collega’s en vrienden de Sfinx Trail Gent doorheen de Gentbrugse meersen, ten voordele van een medische missie.

Door het afgelasten of inperken van meerdere benefietacties door de coronacrisis heeft de medische missie heel wat donaties mislopen. Met deze sponsorloop hopen we dit enigszins te compenseren. Met uw steun willen wij MEDISCH MATERIAAL EN GENEESMIDDELEN kopen, en in de toekomst ook BREDERE SPECIALITEITEN aanbieden.

Hierbij de video die vorig jaar gemaakt werd over de missie: https://youtu.be/aWX8846FRBM

Dit jaar gaat de missie door van 19 maart tot 2 april. Het aanbod wordt uitgebreid met gastro-enterologie, urologie en tandheelkunde. Het spreekt voor zich dat de hulpverleners zelf instaan voor de betaling van het vliegticket, catering en logies.

Wil je ons een duwtje in de rug geven en dit mooie project sponsoren, dan kan door te storten op het rekeningnummer van STP-friends : BE17 3631 8556 8821 met vermelding van ‘loopevent tvv STP’. Voor giften vanaf 40€ zijn fiscale attesten (debetnota) verkrijgbaar.

31/01/2022: Keukenmateriaal

Ten Dries uit Landegem schonk gebruikt keukenmateriaal aan de school 12 Do Julho. Met de eerst volgende container vertrekt dit naar bestemming Sao Tomé. Het zal er meer dan welkom zijn…….

22/01/2022: Kledij en knuffels

In de container die we verstuurden oktober ’21, zat heel wat kledij en knuffels dat verzameld werd door Dirk Denys. Dit werd pas deze week verdeeld onder de kinderen in de school 12 do Julho. Nogmaals dank aan Dirk!!!

15/01/2022: Sponsorloop

6 maart loopt Edward Camerlynck, een van de deelnemers aan onze medische missies de Gent Trail, een halve marathon doorheen de Gentbrugge Meersen, en zamelt daar ook geld voor in. Sponsoren en een aanmoedigingsberichtje sturen kan via deze link. Go Edward!

04/01/2022: Etenbedeling

Tijdens de laatste missie naar São Tomé in december 2021, was Dirk Denys van Huyze Saeftinghe aanwezig. In het schooltje Doze do Julho werd hij onmiddellijk ingeschakeld om eten te bedelen aan de kinderen!

21/11/2021: De Warmste Vroedvrouwen

De Warmste Vroedvrouwen van Ziekenhuis Jan Palfijn te Gent, deden naar jaarlijkse traditie een actie voor het goede doel. Dit jaar was Supporting Friends één van de twee organisaties die de opbrengst mocht ontvangen. 4555 euro (ja, je leest het goed, 4555 euro) mochten we ontvangen door de verkoop van chocolade truffels. 4555 x dank aan alle mensen die hiervoor hebben gezorgd!!!

12/11/2021: Meter- en Peterschap

Onze actie Meter- en Peterschap wordt een groot succes….. Ook deze week konden we de kinderen in de school Doze De Julho een vieruurtje aanbieden met de fondsen die we verzamelen via dit project en dit tot groot jolijt van de kinderen. Deze keer in het bijzijn van Dr. Frank Ingels en Dr. Kurt Hendrick.

Wil jij ook Meter- of Peterschap van een kindje in São Tomé? Dat kan voor 5 euro per maand. Het geld gaat niet individueel naar dat ene kind, maar naar alle kinderen van die school. Momenteel hebben we budget om 2 maal per maand een vieruurtje aan te bieden aan de 320 kinderen van de school. Helaas zijn er meer dan 2 schooldagen in de maand…

Info bij één van onze medewerkers of via PB aan Piet De Raedt.

07/11/2021: Relaas van Frank Ingels en Kurt Hendrick

Op 29 oktober vertrokken we naar SAO TOME en PRINCIPE om onze missie van volgend jaar voor te bereiden. We zijn nu halfweg en hebben talloze vergaderingen achter de rug met onder andere de president van Principe, de voorzitter van het parlement van ST, de Minister van volksgezondheid, de vertegenwoordigers van UN, WHO en ValFlor, de CEO van Valudo die ons de mogelijkheid schept om met een medisch uitgeruste bus op verplaatsing te consulteren,… Dit WE koppelen we het nuttige aan het aangename met een verblijf in ecolodge Praia Inhame, een paradijs aan het einde van de wereld! Volgende week zetten we onze ronde verder met meetings met de Belgische Ambassadeur in ST, de directie en hoofd verplegenden van het Ziekenhuis Ayres de Menezes waar we opnieuw 14 dagen zullen werken, de directie van de haven waar onze containers toekomen, en collega’s van andere ngo’s die op dit ogenblik aan het werk zijn in ST. Tussendoor zullen we ook de lagere school bezoeken waar we op regelmatige basis een middagmaal sponsoren en dank zij de welgekomen maandelijkse giften 320 kinderen van leerboeken en studiemogelijkheden kunnen voorzien. De missies worden steeds ruimer, we werden zelfs aangesproken om een operatiezaal in te richten in Principe. De contacten met de Afrikaanse lokale overheden zijn noodzakelijk om onze doelstellingen te verwezenlijken, maar maken het ons niet eenvoudiger!

04/11/2021: Schenking

Vorige week ontvingen we van Peter Fockenier van Schildersbedrijf INTALEX uit Blankenberge een grote hoeveelheid verf om oa onze gesponsorde scholen in São Tomé te voorzien van een likje verf. Bedankt Peter!

31/10/2021: Verzending container richting São Tomé

Vrijdag 29 oktober vertrok een container naar São Tomé met hulpgoederen voor het ziekenhuis: 12 elektrische bedden, 5 rollators, 20 rolwagens, 7 anesthesie toestellen, 2 complete tandartspraktijken….Dank aan iedereen die hieraan meewerkte.We plaatsen ook een foto op onze fb pagina als de goederen aankomen in São Tomé.

19/10/2021: Schenking

Schilder Hugo Peerlings schonk gisteren zo maar eventjes anderhalf pallet verf voor São Tomé. Hartelijk dank Hugo!

17/10/2021: Schenking

Dirk Denys van Huyze Saeftinghe bezorgde onze vereniging 20 rolstoelen en 5 rollators en daarbij nog een hele lading kledij en speelgoed, die met de volgende container zullen verscheept worden richting São Tomé. Bedankt Dirk!

05/10/2021: Lagere school Doze de Julho

Vele kinderen in Sao Tomé en Principe hebben financieel niet de mogelijkheid om naar school te gaan.

Supporting Friends heeft een akkoord gemaakt met de school Doze de Julho, om kinderen de kans te geven hun lagere school gedurende 6 jaar te doorlopen.Met een bijdrage van 5 euro per maand kan u op vrijwillige basis, en zonder enige contractuele verplichting, één van deze kinderen steunen.

Alle bedragen die we ontvangen worden integraal aan de school overgemaakt en op onze website kan u onze samenwerking met de school opvolgen.

Meer info? Contacteer ons!

01/10/2021: De Warmste Week

Super Dank aan alle vroedvrouwen en medewerk(st)ers van Jan Palfijn om onze projecten in Sao Tomé en Principe te steunen met de opbrengsten van de warmste week ! Van 29 oktober tot 13 november gaan twee artsen ter plaatse om de missie van volgend jaar, die doorgaat van 18 maart tot 2 april, voor te bereiden. Opnieuw gaan 15 artsen, tandartsen en assistenten mee. Veel succes gewenst!


Onze sponsors

Adient1
ADM1
panos1
Filliers1
Mediwet1
UpgradeEstate1
Bulte1
Labelfresh1
Vigo1
Helpvzw1
Resilux1
Aksis1
steinbinnemans2
AZJanPalfijn3
Meroso
Gent2
vkdesign
KI_GentArtevelde_BLUEGOLD
Cievandeleute
vandervonk1
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow